?>

Aydın'a İz Bırakanlar: H.Hilmi Bayındır-İbrahim Uğur ve İrfan Özaydınlı

Kadir Turhan

7 ay önce

Aydın’a İz Bırakanlar:

Hüseyin Hilmi Bayındır-İbrahim Uğur ve İrfan Özaydınlı.

Bu haftaki yazımda Aydın’a İz Bırakanlar kervanına katılan üç değerli insanın yaşam öykülerine yer vereceğim. Bu değerli üç şahısın ikisi Hüseyin Hilmi Bayındır ve İbrahim Uğur, Aydınlı olmadıkları halde yaşamlarının bir bölümünü Aydın’ın tarihi ve sosyal yaşamını yazarak gelecek kuşaklara ve Aydın için eserleriyle kalıcı notlar bırakmışlardır. Diğer üçüncü şahıs ise Aydınlı, döneminde yaptığı hizmetlerle Aydın adını Ulusal düzeyde ve uluslar arası arenada duyurmuş olan, General, Bakan ve Milletvekili yapan İrfan Özaydınlıdır.

          Adı geçenler uzun yıllar önce vefat ettiklerinden dolayı aile bireylerine ulaşmaya çalıştım ama kimseye ulaşamadım. Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılan söz konusu şahısların yaşam öykülerini sizlerle paylaşmak için sosyal medyaya başvurdum.

Hüseyin Hilmi BAYINDIR: Eğitimci Yazar- İbrahim UĞUR:  Avukat, Şair.- İrfan ÖZAYDINLI: General, Bakan, Milletvekili. Bu üç güzide ve değerli şahısların yaşam öyküleri şöyle; Hüseyin Hilmi BAYINDIR: Eğitimci Yazar

1319 yılında Gevgilli’de doğmuştur. Bal­kan harbinden sonra ailesiyle birlikte Ba­yındır’a göç edip İzmir Muallim Mektebini bitirmiştir. Koçarlı ve Köylerinde, Gazipaşa İlkokulunda Şehit Kubilay’la beraber öğ­retmenlik yapmış, 32 yıl hizmet sonunda Polatlı Merkez Okulundan emekliye ayrılmış­tır Monolog, manzum masal ve çocuk ope­retiyle piyesler yazmıştır. Bu bölgenin ta­rihî oluşumlarını anlatan ve ilim ve sanat yönünden değer ifade eden “Tiral Tarihi”, "Tarihte Zeybeklik ve Musikisi” adlı eserleri ile H. Fehmi Poyrazoğlu ile birlikte 1966 yı­lında yayınladıkları “Aydın Kenti” adlı ki­tabı vardır. Musiki ilmine de aşina olan Hü­seyin Hilmi Bayındır’ın Yayımlanmış bes­teleri de bulunmaktadır. Antik Çağ Kentle­rinin yer adları üzerinde çalışmalar yaptığı bir sırada 8/Haziran/1966 günü Aydın’da ölmüştür. Tellidede aile mezarlığında gömü­lüdür.

İbrahim UĞUR;  Avukat, Şair.

İbrahim Uğur, 1921 yılında Acıpayam’ın Yazır köyünde doğdu, küçük yaşta Aydın’a yerleşti. İlk ve orta­okulu Aydın’da okudu. İzmir 2. Erkek Lisesini bitirdi. Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Uğur, serbest avukat olarak Aydın Barosunda 50 yıl hizmet verdi.

İbrahim Uğur’un şiire ilgisi küçük yaşlarda başladı. Şiirleri Varlık, Kaynak, Yeni İstanbul, Yaratış, Somut, Zeren, Aydın Çağrı, Aydınca gibi birçok yerel dergi ve gazetelerde yayınlandı. Bazı antolojilerde yer aldı. Şiirlerini “Şu dağ’ın Arkası” adlı bir kitapta toplama çalış­maları devam etmektedir. Uğur, Aydın’ın doğal güzelliklerini, tarihini ve kültürel zenginliklerini şiirlerine yansıtmıştır. Özellikle Çine çayı efsanesi güzel bir örnek­tir. Evantıya Şehri, Oraları, adlı şiirlerinde de bu güzellikleri görmek mümkündür. Şiirleri sade ve yalındır. Yerel isim ve sözcüklerden yararlanmıştır. Doğa ve insan sevgisini ustalıkla işlemektedir. Emekli olan Uğur, evli ve 2 çocukludur.

İrfan ÖZAYDINLI; General, Bakan, Milletvekili. Aydın'da 1924'te dünyaya gelen Özaydınlı, ilk ve ortaöğrenimini aynı ilde bitirdikten sonra 1939 yılında Kuleli Askeri Lisesi'ne girerek askerlik hayatına başladı. 1943 yılında Harp Okulunu bitirdikten sonra İngiltere'ye 2 yıllık pilotaj eğitimi için gitti. Türk Hava Kuvvetlerinin değişik kademelerinde, uçucu, uçuş öğretmenliği, birlik komutanlıkları görevlerinde bulundu. Napoli, NATO Airsouth Karargâhında Harp Subaylığı, İzmir 6. ATAF Harekat Plan ve Türk Kıdemli subaylığı görevlerinde bulundu. Hava Harp Akademisi ve Millî Savunma Akademisi eğitimlerini tamamladı. 1964 yılında Merzifon Ana Jet Üs komutanı iken Generalliğe terfi etti. General rütbesinde, Ana Jet Üs komutanlığı, Hava Kuvvetleri Harekât Başkanlığı, Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, Genelkurmay Lojistik Başkanlığı, 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, 12 Mart Muhtırası döneminde Eskişehir ve civar İller Sıkı Yönetim Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı yaptı.

1976’da Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Emin Alpkaya'nın Lockheed rüşvet soruşturması nedeniyle istifa etmesi (5 Mart) üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. İrfan Özaydınlı’nın atanması için kararname hazırlandı. Ancak Başbakan Süleyman Demirel'in, Özaydınlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesini onaylamaması üzerine kararname geri çekildi. 24 Nisan’da orgeneral rütbesinde olmadığı halde Korgeneral Cemal Engin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Ancak orgeneral rütbesinde bulunan Özaydınlı, atamanın iptali için dava açtı. Dava 16 Temmuz’da sonuçlandı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Korgeneral Engin’in atamasını iptal etti. Hükümet, Özaydınlı’yı atamamakta direndi ve 23 Temmuz’da Org.Ethem Ayan Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Özaydınlı, Orgeneral rütbesi ile Yüksek Askeri Şura üyesi iken kendi isteği ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrıldı (6 Nisan 1977).

1977 genel seçimlerinde Balıkesir'den Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili seçildi. 1978 yılında kurulan Bülent Ecevit Hükümeti'nde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Aralık 1978'de meydana gelen Kahramanmaraş olaylarından sonra İçişleri Bakanlığından istifa etti. Bakanlıktan ayrıldıktan sonra 1979-1982 yıllarında NATO Kuzey Atlantik Assamblesi Türk Parlamento Heyeti Başkanlığı görevinde bulundu.

01 Ağustos 1999 tarihinde İstanbul'da yaşamını kaybetti. Nihal Özaydınlı ile evli olan Özaydınlı, Koç Holding eski icra başkanı, Migros Türk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı ve eski Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı ve Refsan Refrakter San. ve Tic. A.Ş.ve Pyrotek A.Ş. yönetim Kurulu Başkanı Murat Özaydınlı'nın babasıdır.

Hüseyin Hilmi BAYINDIR, İbrahim UĞUR, İrfan ÖZAYDINLI. Bu üç güzide ve değerli şahısları Allah rahmet etsin. Mekânları cennet ruhları şad olsun.

Aydın Tarihine ışık tutanları yâd etmek üzere Saygılarımla.

   

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI