?>

Aydın'a İz Bırakanlar - Şükrü Tül

Kadir Turhan

5 ay önce

Şükrü TÜL; Arkeoloğ, Gazeteci Yazar, Araştırmacı 

Güzelhisar’ı Aydın’dan iki mahalle Hasanefendi ve Ramazanpaşa adlı eserimi yazarken 2011 yılında ADÜ’de bir panelde tanıştık. Ona seni ve Tül ailesini yazmak istediği söylediğimde hoşuna gitmiş ve böyle bir çalışmaya başladığım için tebrik etmişti. Burdan Bozdoğan’a geçiyorum sonra telefonlaşır ve görüşürüz deyip ayrıldık ama her ne hikmetse her telefon açtığımda Bozdoğan çalışmasında olduğuna ya da bir televizyon çekimine denk geldi kısaca bir türlü kendisi ile görüşüp de ailesi ve kendisini yazma fırsatım olmadı. Kitapım 2014 yılında çıktı ama yine kendisini arayıp Aydın’a İz Bırakanlar köşemde yazmak istediğimi söyledim, bana bir hafta müsaade et Aydın’a gelip seninle görüşecem dedi ama maalesef vefat haberini aldım ve çok üzüldüm. 

Kendini işine ve Aydın’a adıyan nadir insanlardan biriydi bu yüzden yinede onu yazıp yâd etmek gelecek kuşaklara nasıl bir adam olduğunu aktarmak istedim. Aşağıdaki bilgilerin birçoğunu kendi eseri olan “Bitek Topraklar Üstünde AYDIN” adlı eserinin kapağından aldım. Geri kalanı ise sosyal medyadan tamamladım. Tabiri caizse adam gibi adam olan Şükrü Tül Beyefendiyi Allah rahmet etsin mekânı cennet ruhu şad olsun.

Şükrü Tül, 24 Mayıs 1956 yılında Aydın'da doğdu. İlköğrenimini Aydın Cumhuriyet İlkokulu’nda tamamladı. Birleşik ortaokul ve Lise öğrenimini 1975 yılında Aydın Lisesi’nde bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji ve Çağdaş Anadolu Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan 1982 yılında mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında Aphrodisias kazılarına katıldı (1979-1983), Sebasteion kazılarında çalıştı ve Büyük Menderes vadisinin tarih öncesiyle ilgili araştırmalar yaptı (1976-1983)- 1983 yılında Malatya Pirot 1 Höyük’te, 1984’de Bergama Kestel Barajı kurtarma kazısında, 2006-8 yıllarında Aigai kazısında görev aldı. 1971 yılından bu yana Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu, Yunanistan ve Suriye coğrafyalarında sayısız yolculuklar yaptı. 1985 yılında Yeni Asır’daki kısa süren gazeteciliğinin ardından 1993 yılına dek çeşitli şirketlerde halkla ilişkiler görevlerini yürüttü. 

1990 yılında “Gözlem” gazetesinde kültür ve sanat konularında yazıları ve incelemeleri yayınlandı. Bunlardan başlıcaları “5000. Yılında İzmir”, “İzmir Enternasyonal Fuarı”, “İzmir İktisat Kongresi” ve “Dokuz Eylül” özel dosya çalışmalarıdır. Aynı gazetede 7 yılı aşkın süredir köşe yazarlığı yaptı. “Egevizyon”, “Adım Adım İzmir”, “Yedi İklim” gibi dergilerde yazıları yayınlandı. 1996 yılında “Aioliste bir Dağ kent: Aigai” ve 1997 yılında “Bir Zamanlar Çirkince: Şirince” isimli kitapları yayınlanmıştır. 1993 yılından bu yana Ege TV için yapımcılık ve yönetmenliğini gerçekleştirdiği “Ege Gezisi” başlıklı belgesel dizisi 100. bölüme ulaşmıştır. 

Ayrıca “İmbateli” adlı kültür proğramı, “Gediz”, Yörük Ali Efe”, Kuşadası” gibi belgeselleri çekti. “Şirince- Bir zamanlar Çirkince” 1998 ile “Türkiye’nin Antik Kentleri” (1999, 2000, 2001) başlıklı rehber kitapları yayınlandı. 2011’de “Tepekule’den Bayraklıya” adlı kitabı “İzmirim” dizisinde kenti anlatan 42 kitap arasında çıktı. 2001 yılından vefatına kadar Dokuz Eylül Üniversitesinde Müzecilik bölümünde arkeoloji Öğretmenliği yapmıştır. Bunların yanı sıra “Ege Defterleri” adlı bağımsız bilimsel dergi çıkarmıştır. 

Şükrü Tül, çeşitli şirketler ve yayınevlerinin danışmanlığını yapmış, müzayede münadiliği, antika kursları gibi konularda çalışmalarını sürdürmüştür. İzmir Tarihçiler Çevresi üyesi ve Küçük Asya Tarih Araştırmaları Merkezi kurucu üyesidir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Yüksek tansiyon nedeniyle 10 Mart 2015 günü hastaneye yatırılan ve yoğun bakıma alınarak tedavisi sürdürülen Şükrü Hoca yapılan tüm müdahalelere rağmen 13 Mart 2015 Cuma günü sabaha karşı vefat etmiştir. Cenazesi 14 Mart 2015 cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi içinde bulunan Hacı Fatma Tatari Camiinde kılınan cenaze namazının ardından son istirahatğahına yolculanmıştır. 

Her Aydın’a İz Bırakan şahısları yazdığımda mutlaka isimlerinin ve yaptıklarının unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması için yeni açılan park, bulvar, sokaklara isimlerinin verilmesini yazarım bu sefer Efeler Belediyesi bir kadirşinaslık örneği olarak Kuyucular Mahallesinde yapılan parka merhum Şükrü Tül’ün ismini vermiştir. Bu inceliği düşündükleri için kendilerine şükranlarımı sunarım.

Aydın’a İz Bırakan Şükrü Tül yaptıkları ve yaşadıkları olaylarla Aydın Tarihinde yerlerini almıştır. Kendisini rahmetle anarken ruhu şad, Mekânı cennet olsun der, Hayatta olan aile bireylerine başsağlığı ve sabırlar dilerim. Saygılarımla.

YAZARIN DİĞER YAZILARI