?>

Aydın'da İz Bırakanlar - Eyüp Şahin

Kadir Turhan

10 ay önce

Eyüp Şahin; Fabrikatör,  Milletvekili, Siyasetçi

Aydın’ın unutmaması gereken şahıslardan biri. Milli Mücadeleye Astsubay olarak katılmış, üstün gayretler göstererek İstiklâl Madalyası almış, ayrıca orduya maddi ve manevi katkılar sağlamış. Aydın ekonomisine ve Aydın’lılara iş istihdamı sağlamak amacıyla 1926’da kurduğu Un Fabrikası, Fabrikada üretilen Tescilli “Eyüp Şahin” Unları ile tüm yurdumuza Aydın Adını duyuran, Onurlu, Gururlu, Aydın’ın levanten ailelerinden Beyefendi Eyüp Şahin’i Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katmamak olabilirmi. Bu nedenle Eyüp Şahin’in yaşam öyküsünü araştırıp sizlerle paylaşmak istedim.(bazı bilgi ve görseller, Sosyal Medya ve TBMM Albümünden alınmıştır.) 

Eyüp Şahin 1892 İncirliova doğumlu olup, Babasının adı Şahin Efendi, annesinin adı Fatma Hanımdır. İlköğrenimini İncirliovada mahalli mekteplerde (Sıbyan mektebi) tamamlar, ardından İdadi (lise)’yi bitirir, daha sonra Küçük Zabit Mektebi (Astsubay Okulu)’nden mezun olur.

Yaşamını serbest ticaret, Topkapı Sarayı Mihmandarlığı (resmi konuklara rehberlik yapan), fabrikatörlük ve tüccarlık yaparak kazandı… Daha sonra siyasete girerek TBMM IX. Dönemde (22 Mayıs 1950-12 Mart 1954) Demokrat Parti (DP) listesinden Denizli Milletvekili seçildi;  dönem içinde Ticaret Encümeni’nde üye olarak çalıştı. X. Dönemde (14 Mayıs 1954-01 Kasım 1957) yine Demokrat Parti’den Diyarbakır Milletvekili seçilerek Parlamento’ya girdi.

Eyüp Şahin, İstiklâl Madalyası sahibi, evli ve 7 çocuk babasıdır. Milletvekilliğinin ikinci döneminin başlarında, 4 Ağustos 1954 tarihinde bir otomobil kazasında yaşamını yitirdi. Arapça biliyordu.

TBMM Albümünde;

Eyüp Şahin (Eyup Şahin) DP.

Aydın- 1892, Şahin- Fatma- İdadi ve Küçük Zabit Mektebi- Arapça- Serbest Ticaret, Topkapı Sarayı Mihmandarı, Fabrikatör ve Tüccar- IX. Dönem Denizli, X.Dönem Diyarbakır Milletvekili- İstiklal Madalyası sahibi- evli, 7 çocuk. Ölüm Tarihi: 04.08.1954 olarak belirtilmektedir.

Eyüp Şahin’in evine gelecek olursak, kendisi gibi Onurlu, Gururlu bir şekilde halen Üveys Paşa Camiin kuzeyinde, Çankaya Caddesinde dimdik durmakta. (Ev, Merhum Eyüp Şahin’in akrabalarının mülkiyetinde ve halen kullanılmaktadır.)  

Cumhuriyet’in ilanını takiben 1940’lı yıllara kadar Macar yapı ustaları ve ailelerini barındıran kentlerden birisidir. Ekonomik güce sahip kişilerin evlerini yapan ustalar, adeta dönemin modasını yaratacak şekilde kuleli evler inşa ederek, Orta Avrupa’nın mimarisini Aydın’a taşımışlardır. Aydın merkezinde adını zikretmediğimiz tescilli binaların tamamına yakını Macar ve Türk ustalar ile birlikte yapılmıştır.

Eyüp Şahin Evi dört katlı yapılmasıyla diğerlerinden ayrılmakta ve Aydın’daki Macar ustaların yaptığı en gösterişli tarihî ev olarak karşımıza çıkmaktadır. Bina, bodrum, zemin, üst, asma ve çatı katlarından oluşmaktadır. Bölme duvarları ahşap karkas ve bağdadi tekniklidir. Alt ve üst katların içi sofalı plan tipindedir. Sofa, kuzey ve güneyde odalarla çevrilidir. Odaların tavanları, tabanları, kapıları ve pencereleri ahşaptandır. Evin doğusundaki kapıdan sokakla bağlantısı sağlanır. Binanın asıl süslemesi dış cephelerde toplanmıştır. Cephe köşelerinde ve ortalarında plasterler kullanılmıştır. Bitkisel ve meşaleyi andıran motifler dikkat çekmektedir. Macar ustalar tarafından yapılan yapının güney cephesinde sıva ile yazılmış 1934 tarihi dikkati çeker.

          Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılan, Aydın’ın ekonomisine ve Aydın’lılara iş istihdamı sağlamak amacıyla 1926’da kurduğu Un Fabrikasında üretilen Tescilli “Eyüp Şahin” Unları ile tüm yurdumuza Aydın Adını duyuran, Merhum Beyefendi Eyüp Şahin’e Allahtan rahmet diler, hayatta olan (ama ulaşamadığım) aile bireylerine de sağlıklı mutlu yıllar dilerim.

          Başka bir Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılan şahsın yaşam öyküsünde buluşmak üzere saygılarımı sunarım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI