Aydın’daki çocukluk yıllarını kaleme alarak dünyanın çeşitli dillerine çevrilen “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” adlı eserin yazarı Dido Sotiriyu’da elbette Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılmıştır. Bu yüzden sizlere hatırlatmak için sosyal medyada onun hakkında anlatılan yaşam öyküsü.
“Babam sabun yapımcısıydı. Çocukluk yıllarımda ailemle birlikte doğduğum Aydın ilinde yaşadım. 1922 yılında Anadolu'dan ayrılarak Yunanistan'a amcamların yanına gelmek zorunda kaldım. Ailem daha sonra göçtü. İlk çocukluk yıllarımın anıları belleğimden silinmiyordu. Babamın arkadaşı Talat Beyler, sokakta oynadığım Rum ve Türk çocukları bugün bile aklımda. Yaşadığım günlerin, duyduğum gerçek olayların o kadar etkisi ve büyüsü altında kalmıştım ki, bu konuyu ele alan bir kitap yazma arzusu içimde çığ gibi büyüyordu.”
“1962 yılında “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” adlı kitabım yayınlandı. Son yıllarda best-seller olan bu kitaba gösterilen ilgi, değerinin yeni anlaşıldığını ortaya koyuyor. Çünkü şu sıra 21. baskısı yapılmış durumda. Bence bu kitap ilk kez gerçekleri ortaya atıyor. Kitapta geçenler tamamen tarafsız bir gözle yazıldı. Kitabımın Türkçeye çevrilmesinden sonra Türkiye'den birçok yazar ve okurumdan tebrik telgrafları aldım.”
1986'da Livaneli ve Teodorakis'in girişimiyle kurulan Türk-Yunan Dostluk Derneği kurucuları arasında yer aldı. Aydın'daki çocukluk günlerini anlatan Matomena Homata (Kanlı Topraklar - Benden Selam Söyle Anadolu'ya adlı (çeviren Atilla Tokatlı) kitabıyla 1982 yılında Abdi İpekçi Türk-Yunan Dostluk Ödülü'nü kazandı.
Gerçek adı Dido Pappas'tı, ancak kocası Profesör Plato Sotiriou'nun soyadıyla tanındı. 18 Şubat 1909'da Yahudiler, Ermeniler ve Türklerin uyumlu bir şekilde yaşadığı Küçük Asya'da kozmopolit bir şehir olan Aydın'da doğdu. 23 Eylül 2004 tarihinde vefat etti.
Aydın’da doğdu. Daha sonra Atina’ya geçti. Evli. «Bir kız için eğitimin gereksiz olduğunu» düşünen ailesine rağmen öğretim üyesi oldu. Ailesinin kısıtlamaları, göçmek zorunda kalmasının yarattığı acılar, Alman faşistlerinin giriştiği katliamlar; Alman işgali sırasında (1940-1945) yeraltı basınında önemli görevler alması yazarın yaşamının önemli noktalarından bazıları.
Dido Sotiriyu kendini şöyle tanıtıyor; «Geç eğitim gördüm, geç yazdım, tutucu bir aile de yetiştim ve toplumun yasaklarıyla ortaokul sıralarından beri özgürlük, bağımsızlık ve insan hakları için mücadele ederek büyüdüm...»
Eserleri:
«İnekri Perimenun/Ölüler Bekliyor» 1959, Roman. 1981’de 10. Baskı.
«îlektra (Anagenisis) /Tekrar Doğuş» 1961, Roman. «Matomena Homata/Kanlanmış Topraklar» 1962, Roman. 1982’de 17. Baskı. 1963’de Bulgarca’ya, 1964’de Rusça’ya, 1964’ de Fransızca’ya ve Romence’ye, 1970’de Macarca’ya ve Türkçe’ye çevrildi. (Türkçe’ye ‘Benden Selâm Söyle Anadolu’ya adıyla çevrilen kitap daha önce Sander yayınların’da 3. Baskı yaptı.) «Mıkrasiatiki Kotastrofi Ke-i-Stratigiki Tuimberyalizmu stin Anatoliki Mesoqio/Küçük Asya Faciası Emperyalizmin Doğu Akdeniz Stratejisi» 1975, İnceleme. 1981’de 3. Baskı. «Mesa Stis Floges/Yalımlar İçinde» 1978, Roman. 1982’de 6. Baskı. «Episkeptes / Ziyaretçiler» 1979. 1982’de 4. Baskı. «Katedalfizamethal / Yıkılıyorduk» 1982, Roman. 1932’de 2. Baskı.
Başka bir Aydın’a İz Bırakan şahsın yaşam öyküsünde buluşmak üzere saygılarımla.