
Kriminal Daire Başkanlığı Belge İnceleme Şube Müdürü Komiser Berkan Kuş, güvenli bir imzanın bazı özellikleri taşıması gerektiğini söyledi. Kuş, “İsim ve soyadı içeren, karmaşık yapıya sahip ve imza kutusunun dışına taşan imzalar sahteciliğe karşı daha dayanıklıdır. Buna karşın sadece baş harflerle oluşturulan veya düz çizgilerden oluşan imzalar kolayca kopyalanabilir” dedi.
İmza sahteciliğinin en sık çek ve senet gibi finansal belgelerde görüldüğünü vurgulayan Kuş, vatandaşlara tüm belgelerde aynı imzayı kullanmaları gerektiğini söyledi. Aynı kalemle imza atmanın da, sahteciliği zorlaştıran önemli bir unsur olduğunun altını çizdi.
Boş Kâğıda İmza Atmayın!
Kuş, dolandırıcıların kargo teslim tutanaklarındaki imzaları kesip farklı belgelerin altına yerleştirdiğini belirtti. Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek için, imzaların belge kutucuğunun dışına taşacak şekilde atılması öneriliyor. Böylece, imzanın altına sonradan belge yerleştirilmesi engellenmiş oluyor.
KRİMİNAL İNCELEMELER GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ İLE YAPILIYOR
Emniyet yetkilileri, sahte imzaların tespitinde en güncel bilimsel yöntemlerin ve teknolojik cihazların kullanıldığını belirtti. Karakteristik farklar sayesinde sahte imzalar kolayca ayırt edilebiliyor.