
Aydın’da Sökeli girişimcilerin ürettiği ve pamuk hasat makinelerine monte edilen “MEICOTT Dijital Tartı ve Kayıt Sistemleri”nin inceleme ve değerlendirmesi yapıldı.
Bir dizi toplantılar sonucunda dijital tartı ve kayıt sisteminin tasarımcıları ile AselsanNET yetkilileri arasında yapılan karşılıkla anlaşmayla sistemin AselsanNET'e devredilerek geliştirilmesi kararlaştırıldı. Sökeli çifti ve girişimci Hasan Günal ile pamuk hasat makinesine yönelik servis hizmetleri veren İş İnsanı Mehmet Taşyumru’nun, 2018 yılında geliştirdikleri pamuk tartım sisteminin inceleme ve değerlendirme işlemleri tamamlandı. Pamuk üretiminin önemi ve hasat sırasında oluşan verim ve kalite kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla yapılan başvurunun değerlendirildiğini açıklayan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkilileri, sistemin genel olarak hasat işlerine faydalı olabileceği, pamuk desteklemelerinde kaçakları önleyebileceği ve bu sayede de ekonomiye katkı sağlayabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.
CİHAZ TEKNİK YÖNDEN İNCELENDİ
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “MEICOTT Dijital Tartı ve Kayıt Sisteminin tasarımcıları tarafından; Pamuk Hasat Makinelerine takılması neticesinde kalite ve verim kayıplarının en aza indirilmesi, kütlü pamuk rekoltesinin sağlıklı olarak takip edileceği ve pamuk üreticisinin ürününü teslim ederken herhangi bir haksızlığa uğramasının önüne geçilebileceği ifade edilmiştir. Bu amaçla; Genel Müdürlüğümüz, Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanlığı ile 27 Ocak 2022 tarihinde Söke Zirai Üretim İşletmesi, Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğünde saat 10:00'da gerçekleştirilen toplantıya sistemi incelemek ve tasarımı yapan firmanın talepleri olması halinde katkıda bulunmak amacıyla AselsanNET yetkilileri toplantıya katıldı. Ayrıca Ulusal Pamuk Konseyi Başkanlığı ve firma yetkilileri tarafından gerekli sunum ve bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda Hasan Günal tarafından geliştirilen ve üretimi yapılan MEICOTT marka, PT 120 model sistemin tanıtımı yapıldı. Cihaz tarafımızca teknik yönden incelenmiş olup, pamuk hasat makinası üzerinde sistem gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi.
ASELSANNET TARAFINDAN GELİŞTİRİLECEK
Sistemin AselsanNET'e devredilerek geliştirilmesi yönünde karar alındığının da belirtildiği açıklama, “Hasat sonrası belirlenen herhangi bir parselden ve bölgeden alınan ürün miktarının tespit edilmesi, ürün tesliminde yaşanan sorunların çözümü ve çiftçi emeğinin korunması gibi durumların çözümü için yapılan istişarelerde bu sistemin genel olarak hasat işlerinde faydalı olabileceği, pamuk desteklemelerinde kaçakları önleyebileceği ve ekonomiye katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Yapılan toplantılar sonucunda dijital tartı ve kayıt sisteminin tasarımcıları ile AselsanNET yetkilileri arasında yapılan karşılıkla anlaşma ile sistemin AselsanNET'e devredilerek geliştirilmesi kararlaştırıldı” ifadeleriyle noktalandı.


