
AYSO ve GEKA işbirliği ile 2024 yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen " Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi", AYSO Hizmet Binası’nda başarıyla gerçekleştirildi. Toplam üç gün ve 18 saat süren eğitim, çevre ve sürdürülebilirlik alanında uzman eğitmen Mustafa Demirol tarafından verildi. Eğitime, Oda bünyesindeki mühendisler, Aydın’daki Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların teknik personelleri ve sanayici üyelerimizin işletmelerinden gelen teknik çalışanlar katıldı.
ENERJİ YÖNETİMİ ANLATILDI
Eğitim süresince katılımcılara; karbon ayak izi kavramı, kapsamı (Scope 1, 2 ve 3 emisyonları), hesaplama yöntemleri (ISO standartları, veri toplama teknikleri ve hesaplama araçları), enerji yönetimi ve emisyon azaltma stratejileri, tedarik zinciri emisyonları, düzenleyici çerçeveler ve raporlama gereksinimleri gibi konular detaylı olarak aktarıldı.
Ayrıca karbon dengeleme ve nötrlük uygulamaları, sektörel vaka çalışmaları ve gerçek senaryolarla uygulamalı atölye çalışmaları da gerçekleştirildi.
YETKİNLİK KAZANDILAR
Katılımcılar, edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökerek, karbon ayak izini işletmelerinde etkin şekilde yönetebilme konusunda yetkinlik kazandı. Eğitim kapsamında ayrıca, karbon ayak izi ile ilgili yeni teknolojiler (yapay zeka, IoT ve blokzincir gibi) ve bu teknolojilerin sürdürülebilirlik ile rekabetçilik üzerindeki etkileri de ele alındı.
“ÇEVREYE DUYARLI UYGULAMALARI TEŞVİK EDİYORUZ”
Aydın Sanayi Odası’ndan eğitimle ilgili yapılan açıklamada, “Oda olarak üyelerimizin yeşil dönüşüm süreçlerine katkı sunmaya, sanayimizin rekabet gücünü artırırken çevreye duyarlı uygulamaları teşvik etmeye kararlılıkla devam ediyoruz. Bu değerli eğitim sürecindeki katkıları ve aktardığı değerli bilgiler için eğitmenimiz Sayın Mustafa Demirol’a teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.