Gündem

Yapay zekâ ile ilgili bilimsel çalışma yayınlandı

Akademisyen Doç. Dr. Mehmet Başcıllar’ın yapay zekanın gelişiminin işsizlik üzerindeki etkilerini ele aldığı çalışması yayınlandı.

Yapay zekâ ile ilgili bilimsel çalışma yayınlandı
14-01-2025 12:54

Yayınlanan çalışma, teknolojik ilerlemelerin iş gücü piyasasına etkisi üzerine artan kaygılara ve fırsatlara dikkat çekiyor. Başcıllar, yapay zekanın ve beraberinde otomasyonun hız kazanan gelişiminin birçok sektörde iş kayıplarına yol açabileceğini ifade ediyor. Çalışmada, özellikle şoförlük, güvenlik görevliliği, tıbbi görüntüleme, tercümanlık, üretim işçiliği, muhasebecilik, araştırmacılık ve istatistik uzmanlığı gibi mesleklerin dönüşümden olumsuz bir şekilde etkileneceği vurgulanıyor. Başcıllar, “Her değişim içerisinde krizler kadar fırsatlar da barındırıyor. Kısa ve orta vadede birçok mesleğin ortadan kayboluşuna ve yeni mesleklerin ortaya çıkışına tanıklık edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yapay zekâ, insan benzeri düşünme ve öğrenme yeteneklerine sahip sistemler oluşturmayı amaçlayan bir teknoloji olarak hayatımıza girdi. Algılama, karar verme, dil işleme ve problem çözme gibi alanlarda büyük bir devrim yaratan yapay zekanın, teknoloji, tıp, eğitim, tarım, finans ve üretim gibi pek çok sektörde verimlilik artışları ve yeni fırsatlar yaratırken, aynı zamanda otomasyon nedeniyle iş gücü piyasasında önemli değişimlere yol açacağı düşünülüyor.

“Yapay zekâ ve iş gücü uyumu şart”

Akademisyen Doç. Dr. Mehmet Başcıllar’ın çalışması, özellikle teknolojik ilerlemelerin iş gücü piyasasına etkisi üzerine artan kaygılara dikkat çekiyor. Başcıllar, iş gücü piyasasının bu değişime uyum sağlaması için eğitim ve beceri geliştirme programlarının önemine işaret ediyor. Çalışma, aynı zamanda yapay zekanın sağladığı verimlilik artışlarının yeni istihdam alanları yaratabileceğini belirterek, bu fırsatların doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

“En başta eğitim-öğretim kurumlarının kendilerini yenilemesi gerekliliği ortaya çıkıyor” diyen Başcıllar, “Salt yapay zekaya özgü, birçoğu bugünden öngörülmesi mümkün olmayan mesleklerin ortaya çıkacağı aşikâr. Bireysel ve sosyal becerilerin öne çıktığı, içerisinde yaratıcılık barındıran, rutinlerden uzak mesleklerin önem kazanacağını değerlendiriyorum. Bunun yanında yapay zekayı, mevcut mesleğine hızla entegre edebilmek profesyoneller için önemli bir beceri olarak kabul edilecektir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER