
Mustafa Hulusi Özer: Karacasu Müftüsü Mustafa Hulusi Efendi.

Karacasu’ da 1865 doğmuş ve doğduğu ilçede Müftülük yapmış ve Kurtuluş Savaşı sırasında Karacasu’da Kuvayi Milliye hareketini yöneten Nazilli’de Millî Mücadele Kongrelerinin divan başkanlığını yapan Mustafa Hulusi Özer Beyefendidir.
Elbette Milli Mücadelede yaptığı hizmetlerden dolayı ve Müftülük görevini aksatmadan yürütürken Aydın ve ilçelerinin işgalden kurtulması için uğraşıp koşturan Karacasu Müftüsü Mustafa Hulusi Özer Beyefendi Aydın’a İz Bırakanlar kervanına katılmıştır. Mustafa Hulusi Beyefendinin yaşam öyküsünü yazmaya karar verdiğimde çaldığım ilk kapı Karacasu sevdalısı Hüseyin Kuruüzüm oldu. Saygı değer öğretmenim Hüseyin Kuruüzüm’ün bilgileri ve bastırmış olduğu eserinden faydalanarak Karacasu Müftüsü Mustafa Hulusi Özer Beyefendinin yaşam öyküsünü yazmaya çalıştım.
1865 (1281)'te Aydın-Karacasu Kazası'nın Büyükdağlı Mahallesi'nde doğdu.
Müftü Hacı Mehmet Fevzi Efendi'nin oğludur. İlköğreniminden sonra Arap Camii Medresesi'ne devam etti. Babasından sarf ve nahiv (kelime ve cümle bilgisi) okudu. Daha sonra İstanbul'a giderek Bâyezid Cami-i Şerif Dersiamlarından Hacı Abdulhalim Efendi'den müderrislik icazetini aldı. Öğrenimi sonrasında Karacasu'ya dönerek Arap Camii Medresesi'nde müderris olarak göreve başladı. 28 Eylül 1896'da Karacasu Anbar Memurluğu'na tayin edildi. Dokuz ay sonra istifa etti.
05 Nisan 1897'de Karacasu Bidayet Mahkemesi azalığına getirildi. 01 Mayıs 1899'da da Karacasu Müftülüğü'ne atandı (1). Ancak 1901 yılında Müftülükten istifa etti. Aynı yılın 07 Ekim'inde ilkokullar müfettişliğine atandı. Daha sonra Eğridir, Mut, Karaman Kazaları Niyabetlikleriyle; Nif Kadılığında bulundu.
1913 yılında tekrar Karacasu Müftülüğü'ne atandı (2). Millî Mücadele'nin başlamasıyla, millî harekâtın yanında yer aldı. Bu konuda halkı aydınlatıcı konuşmalar yaptı. Karacasu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş ve faaliyetlerinde görev aldı (3). Ayrıca Birinci Nazilli (06–08 Ağustos 1919), İkinci Nazilli (23–24 Eylül 1919) ve Üçüncü Nazilli (06 Ekim 1919) kongrelerine Karacasu delegesi olarak katıldı. İkinci Nazilli Kongresi'nde Kongre Başkan Vekilliğine seçildi (4).
Mustafa Kemal Paşa'nın bildirisi (5) üzerine, yeni hükümetin milli isteklere uygun nitelikte kurulması için Müftü Mustafa Hulusi Efendi, Karacasu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adına, Meclis-i Meb'usan'a telgraf çekti (6). Bu arada Ankara Fetvası'nı Karacasu Müftüsü olarak tasdik etti (7). Mustafa Hulusi Efendi, Karacasu Müftüsü iken Aralık 1922'de vefat etti (8)
Yukarıda kimlik bilgilerini verdiğimiz Mustafa Hulusi Özer’in mezar taşında “Burada Kurtuluş Savaşı sırasında Karacasu’da Kuvayi Milliye hareketini yöneten Nazilli’de Millî Mücadele Kongrelerinin divan başkanlığını yapan Mustafa Hulusi Özer yatmaktadır.” diye yazmaktadır.
M.Hulusi Özer, gerek aldığı eğitimle gerekse müftülük, kadılık… gibi makamlarda bulunmasıyla dikkati çeker. Ancak onun Karacasu’da iz bırakan bir kişi olarak anılmasında Kurtuluş Savası sırasında Mustafa Kemal önderliğindeki Millî Mücadele’ye bir din adamı olarak destek vermesidir. Millî Mücadele’ye çalışmalarıyla katkı sağlaması ve bu hareketin önderliğini yapmasıdır. Karacasu’daki Kuva-yı Milî Derneğinin bizzat başkanıdır.
Mustafa Hulusi Özer, Atatürk’ün 04 Mart 1920 günü padişaha çektiği telgraf içeriğine uyarak Meclis-i Mebusana Karacasu Müdafa yı Millîsi adına telgraf çekerek Millî Mücadele’den yana olmuştur. Karacasu’daki Kurtuluş Savaşı hazırlıklarına ilk günlerden itibaren katılmış, Karacasu halkına Millî Mücadeleye katılmak gerektiği konusunda aydınlatıcı konuşmalar yapmıştır. Bir önemli hizmeti de Nazilli’deki Kuvva yı Millî Kongrelerinde kongre divan başkanlığı yapmasıdır. Bu göreviyle de Millî Mücadele tarihine ismen geçmiştir.

Millî Mücadele'ye destek veren Ankara Müftüsü Mehmet Rıfat Efendi ve 153 müftü, Anadolu da başlayan MillÎ Mücadele’ye destek verici Ankara fetvasını yayınladılar. Ankara Fetvası'nda “fi- ilen vatan topraklarını düşmanlardan temizlemek için uğraşan ve çalışan Müslümanların Allah Yolu'ndan ayrılmadıkları” dile getirilmiştir. Bu 153 Müftü arasında Karacasulu Mustafa Hulusi Özer de vardır.
Millî Mücadele'ye katılarak destek veren Karacasu Müftüsü Mustafa Hulusi Özer yaptığı bunca hizmetlerden dolayı Aydın’a İz Bırakanlar kervanına katılmış ve kendisine Allahtan rahmet dilerim, ruhu şâd, mekânı cennet olsun. Bu şahısların isimlerinin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ilgili kurumlardan Mustafa Hulusi Beyin isminin Aydın’da veya Karacasu’da bir parka, sokağa, caddeye verilmesini ya da kültür sokaklarına büstlerinin konulmasını temenni ederim.
Haftaya başka bir Aydın’a İz Bırakanlar şahsın yaşam öyküsünde buluşmak üzere, saygılarımla. Aydınlı Aydınlık günlere olan inancımla…