
Ahmet Vefik Vassaf (AKAN); Prof.Dr. (Bilim Adamı)
Aydınlıların Unutmaması gerek bir yıldız daha. Tarih sayfalarında Geçmiş dönemlerin efsane isimleri vardır ya; mütevazı bir şekilde efsanesi olduğu dönemin içinde yaşayan, yeni nesillerin aklına dahi getirmediği (Tıp dalında) bir bilim adamı, yurdumuzdaki birçok doktor, mikrobiyolog, Doçent ve Profesör’ün hocası, aynı zamanda Ulu Önder Atatürk’ün halazâdesi olan Prof. Dr. Ahmet Vefik Vassaf’a kitabımda yer vermek istedim.
1893 yılında Söke'de dünyaya geldi. Defterdâr Ali Vassâf Bey'in oğludur. İlkokulu Aydın'da okudu, Ortaokulu, Yanya'da, Liseyi Manastır, Selânik ve İzmir'de bitirdikten sonra girdiği Askeri Tıbbiye'den 1917 yılında diploma aldı.
Ahmet Vefik Vassaf, daha öğrenci iken, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’na katılmıştır. Mezun olduğu okulunda “müzâkereci” olarak kalmış, bu görevi yanında Gurebâ Hastahanesi'nde de asistan olarak çalışmıştır. Bir süre İstanbul'da tifüs mücâdelesindeki ekipte görev yaptı. Sonra Hıfzısıhha müşavir muavini olarak Halep'e tayin edildi. Bu görevinden sonra Sekizinci ve Onyedinci Kolordu'nun hıfzısıha müşavirliğine getirildi. Milli Mücâdele'de Aydın Cephesi'nde bulunduktan sonra 51.Alay'ın 3. taburunun tabipliğini üstlendi. Sonra İkinci Ordu'da bir hastanenin Bakteriyoloji bölümünde çalışarak intani hastalıkların tedavisi için gayret sarfetmiştir. İleri harekâtta Kütahya, Bursa ve Biga Hastahane'lerinde görev yaptı. Bir süre Aydın'da Memleket Hastahanesi'nin bakteriologluğunu ifa etmiştir. Bundan sonra 1925 yılında ihtisasını yapmak üzere Almanya'ya giderek, orada Hamburg Hıfzıssıhha kurumunda, Tropen İnstitüt'de, Berlin'de Koch Enstitüsü'nde, Virhov Hastanesi'nin intaniye kısmında, Frankfurt Erlich Enstitüsü'nde, ayrıca Paris'te Vemi'in Profilaksi Enstitüsü'nde, Prag Devlet Hıfzıssıhha kurumunda serum ve aşı üzerinde çalıştıktan sonra yurda geri döndü.
Ahmet Vefik Vassaf Akan, 1929-1933 yılları arasında Ankara Hıfzısıhha Kurumunda, İstanbul Bakteriyolijihâne mütehassıslığında, seyyar bir halde salgın hastalıklar mücadelesinde çalışmıştır. Üniversite kurulduktan sonra, iki yıl Tıp Fakültesi mikrobiyoloji Doçentliğini yaptı, ardından Ankara Refik Saydam Hıfzısıha Enstitüsü'ne tayin edildi. Ardından da “antijen”, “çiçek”, ve bakteriyoloji bölümlerinin uzmanlığını yürüttü, kurumun da ikinci müdürü olarak çalıştı. 1946 senesinde ise bu kurumun Hıfzısıhha Okulu'nun müdürlüğüne tayini yapıldı. 1951 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesörlüğe yükseldi.
Ahmet Vefik Vassaf Üniversitede doçent iken Prof. H.Braun'un öğrencilere tutturduğu “Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Salgınlar Bilgisi” adındaki notlarını Türkçeye çevirerek güzel bir kitap halinde yayımlamıştır. Bunun dışında elliye yakın eseri bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ahmet Vefik Vassaf Akan, 24 Nisan 1967 Pazartesi günü vefat etmiştir.
Yurdumuzdaki birçok doktor, mikrobiyolog, Doçent ve Profesör’ün hocası olan ve tıp dalında birçok aşı bulup insan sağlığına sunan Prof. Dr. Ahmet Vefik Vassaf Akan’a İnsan sağlığına yapmış bulunduğu hizmetlerden dolayı önünüde eğilir ve Allahtan rahmet dilerim. Ruhu Şad mekânı cennet olsun. Hayatta olan aile bireyleri varsa onlarada sağlıklı mutlu günler dilerim. (görsel ve bilgiler sosyal medyadan alınmıştır.)