USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aydın'da İz Bırakanlar - Sabri Kuru

Aydın'da İz Bırakanlar - Sabri Kuru
03-06-2024

Sabri KURU; Öğretmen, Eğitimci-Yazar

Sabri Kuru, Kadir ve Ayşe’nin çocukları olarak 13 Mart 1935 tarihinde Çine’ye bağlı Karakollar köyünde doğdu. İlkeğitimini Çine’de tamamlayan Sabri Kuru daha sonra Ortaklar İlköğretmen Okulunu ve Bursa Eğitim Ensti­tüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi. (1962)

Sabri Kuru’nun çeşitli dergi ve gazetelerde şiirleri, öy­küleri yayınlandı. “Onlar” Sabri Kuru’nun ilk öykü kitabıdır. Bu kitaptaki öykülerin, abartılmış gerçek­liği, halk söyleyişleriyle zenginleşen dili, toplumcu çizgiden sapmayan tutarlılığı ilgi çekici bir yazarlık gelişimini belgeliyor.

"Onlar” onları anlatan, anlatmakta da başarılı olan bir kitap! Öykü dalında ustalığını ka­nıtlamış bir yazardır.

Sabri Kuru Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği ve Aydın (ADD) Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Üyelerindendir.

Evet, Değerli Ağabeyim (Merhum) Sabri Kuru’nun kısaca otobiyografisi bu Ama Sabri ağabeyle ADD’de tanıştık. Hoş sohbet, şakacı, iyi bir yurt sever, tam bir Atatürkçü ve adam gibi adam. Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına dâhil ettiğim rahmetli Sabri Kuru Ağabeyimin yaşam öyküsüne daha geniş yer verip sizlere onu detaylı anlatmam için (Güney Tarım Gıda Reklamcılık-AJANS GÜNEY) dijital reklam işleri yapan oğlu Bahadır Kuru’nun yanına gidip görüştüm. Aşağıda Bahadır Beyin anlatımıyla her zaman rahmetle andığım, Sabri Kuru Öğretmenimin yaşam öyküsü;

Babam Sabri Kuru, 13 Mart 1935 tarihinde Aydın / Çine’nin Karakollar köyünde doğmuş. İlkokulu köyünde tamamlamış. Eğitimine devam etmesi yoksulluk nedeniyle imkânsız duruma girmiş. Oysa Okumak arzusu ile yanıp tutuşuyordu. Çocukluğundan öğretmenliğe uzanan yolda annesi okutamıyacağı için bari elinde bir meslek öğrensin diye terzinin yanına vermiştir. Öğretmenleri Sabri’nin okumasını istiyorlardı, o dönemlerde devlet parasız yatılı sınavları girmesi için annesi ile çok konuşmuşlar ama ilk zamanlar başaramamışlardır. Sabri Kuru kafaya koymuş okumak istiyor. Öğretmenlerinin yol parası vermesiyle yolculuğuna ilk adımı atmış. Annesi yoksulluktan onu bu okuma parasını bırak verebilmeyi eve 2 kuruş katkı olsun diye okutmayı düşünmüyordu. Çünkü çoğu zaman annesi yer ocağının üstüne içi su dolu tencereyi koyar ocakta “aş” var izlenimi dip komşularına verirdi. Öğretmenleri gerekli yol parasını denkleştirip annesinden habersiz babama verirler. Babam elindeki o cüzi parayı alıp terziye gidiyorum diyerek annesinin kıt kanaat hazırladığı çıkın ile yola koyulur. Aydın'a gelip tren ile Ortaklara sınava gidecek ama yanında anca trene bilecek kadar para olduğu için köyden Aydın'a kadar yayan dere tepe aşarak ulaşır. Yüzündeki kararlılık onun yorgunluğunu mutluluğa çeviriyor.

Bütün olumsuzluklara rağmen Öğretmenlerinin de katkısıyla Sınavlara girer, bu sınavlar sonucunda çok az kişi sınavı başarıyla geçebilmiş, Babam Sabri Kuru’da bu çok az kişi arasına katılıp ipi göğüsleyenlerden olmuş. Ortaklar Köy Enstitüsü’nü yaşam okulu olarak görmüş ve azmiyle okuldan başarılı bir şekilde mezun olmuş. Sonrasında 1960 yılında Bursa’ya Eğitim Enstitüsü’nü kazanmış o yıl içersinde de kendi köyünden Beyhan hanımla evlenmiş, hanımını köyde bırakıp okulu bitrmeye karar vermiş. Okul bittiği ve ilk tayin yıllarında ilk çocukları “Bilgehan” dünyaya gelmiş. Daha sonrasında Konya Meram’a tayini çıkmış görevine başlamış. Akabinde Malatya’nın Pötürge ilçesine doğu hizmeti için gitmiş, burada 2.çocukları “Bahadırhan” dünyaya gelmiş. Doğu hizmeti bitince Muğla Kavaklıdere ilçesine atanarak Müdür yardımcığı görevini üstlenmiş. Bu süreç içersinde çeşitli edebiyat dergilerinde yazı ve şiirleri çıkmaya başlamış. Dönemin önde gelen şair ve yazarlarıyla tanışma fırsatları bulmuş ve onların yazdığı ulusal dergilere de şiirleriyle girmiş.

Yukarıda Sabri Kuru Öğretmenin yayınlanmış olan “ONLAR” adlı Öykü kitabının ön ve arka yüzü görülmekte.

Aydın Sazlı köyü ve sonrasında Aydın Gazipaşa Orta Okulu’nda branş öğretmeni olarak Türkçe derslerine girmiş. Bu görevine uzun süre devam etmiş, ülkenin siyasi yapısı gereği TÖB-DER‘e üye olmuş, örgütlü öğretmenliğini sürdürmeye başlamış.

Bu arada 3.çocukları “Diclehan” dünyaya gelmiş. Bir dönem Aydın Milli Eğitim Yardımcığına atanmış eğitim ve öğretimde idareci/dentleyen konumunda bulunmuş ve siyasal gündem içersinde tekrar Aydın Gazipaşa Ortokulu Türkçe öğretmenliğine dönerek buradan da emekliye ayrılmış.

Gazete ve dergilerde şiirleri, öyküleri yayınlanırken kendisi boş durmamış kafasında tasarladığı ve Edebiyat çevresince beğenilip takdir edilen “ONLAR” adlı kısa öykülerden oluşan öykü kitabı çıkarmış.

Emeklilik süresince sosyal, kültürel faaliyetlerinin yanı sıra Öykü ve şiir yazmayı bırakmamış, Ulusal ve yerel basında çeşitli öykü ve şiirleri yayınlanmış fakat yazdıklarını (ONLAR Hariç) bir kitap halinde bastıramamıştır.

Aydında Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Aydın (ADD) Atatürkçü Düşünce Derneği kurucu üyeliklerinde bulunmuş. Diğer kardeşlerinin okumalarına öncülük etmiş, kardeşleri de çeşitli yüksek makam görevlerinde bulunmuşlardır. Bir kardeşi köyde kalarak çiftçiliği seçmiş ama kültürlü ve sevilen biri olmuştur.

Sabri Kuru çevresinde çok sevilen, yardımseverliği ile bilindiği için genelde adıyla değil “Baba” diye anılırdı. Babam 11 Mayıs 2023 yılında 88 yaşında vefat etmiş vasiyeti üzerine köyü Karakollar’a defnedilmiştir. Saygılarımla.

Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılan, yukarıda da belirtiğim gibi, Hoş sohbet, şakacı, iyi bir yurtsever, tam bir Atatürkçü ve adam gibi adam olan Sabri Kuru Ağabeyime, Öğretmenime Allahtan rahmet diler, hayatta olan aile bireylerine sağlıklı, huzurlu, mutlu günler dilerim.

Haftaya başka bir Aydın’a İzbırakanlar kervanına katılan şahsın yaiam öyküsümde buluşmak üzere, Aydınlı Aydınlık günlere olan inancımla saygılar sunarım.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?