USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Havalar Isındı, Keneler Ortaya Çıktı: Uzmanlardan Öneriler

Aydın Veteriner Hekimler Odası Saymanı Hüseyin Yılmaz, havaların ısınmasıyla kenelerin ortaya çıkmaya başladığını belirterek vatandaşları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) karşı tedbirli olmaya davet etti.

Havalar Isındı, Keneler Ortaya Çıktı: Uzmanlardan Öneriler
21-05-2025 19:06
AYDIN

Aydın’da son günlerde hava sıcaklıklarında artış yaşanıyor. Yaz mevsimine sayılı günler kala hava sıcaklıklarında yaşanan artış, bir takım sonuçlarını da beraberinde getiriyor. Hava sıcaklıkları, özellikle kırsal bölgelerde kenelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Kenelerin ortaya çıkması ise bazı ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalınması da güçlendiriyor. Söz konusu bu süreçte Aydın Veteriner Hekimler Odası Saymanı Hüseyin Yılmaz, Aydınlılara hayati bir uyarı geldi. Kenelerin özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olduğu vurgulayan Yılmaz, vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.

“SICAK HAVALARDA AKTİF HALE GELİR”

Yılmaz, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Özellikle kene ve pire gibi ektoparazitler (dış parazitler) sıcak havalarda daha aktif hale gelir. Havaların ısınmasıyla açık alanlarda halkımızın daha fazla zaman geçirmesi, doğa yürüyüşlerinin artması, yayla ve kırsal ziyaretleri, piknikler ve çiftçilik, tarla faaliyetlerinin hızlanması bu tür vektörler ve parazitler ile insanımızın temas riskini arttırmaktadır. Yaz ayları aynı zamanda doğadaki yaban hayvanlarının, sokak, sahipsiz hayvanlarının ve evcil hayvanların da dış parazitlerle temas riskini arttırmaktadır.”

“UZUN KOLLU GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ”

Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti: “Keneler, bilhassa insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, tularemi hastalıklarını, hayvanlarda ise kan paraziti hastalıklarının bulaşmasında da rol alabilirler. Yine diğer dış parazitler de hem hayvanlarda hem de insanlarda birçok enfeksiyona neden olabilmekte, bu enfeksiyonlara taşıyıcılık yapabilmektedir. Görünen en ciddi risk ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ölümcül olabilen virüslerin virüs enfekte keneler yoluyla insana bulaşabilmesidir. Bu nedenle; vatandaşlarımız bazı tedbirleri almaları gerekiyor. Açık alanlarda uzun kollu giysiler ve pantolon tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine alınmalı, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Böylelikle keneler daha rahat fark edilir. Doğa, kırsaldan dönüşlerde çocuklar ve evcil hayvanlar özellikle vücudun gizli görünmeyen ve mahrem yerleri de dahil mutlaka kontrol edilmelidir. Yetişkinler de kendilerini mutlaka kontrol etmelidir. Çevrede otların biçilmesi, ev çevresinin temiz tutulması sağlanmalıdır. Düzenli Veteriner hekim ziyaretleri yapılarak çiftlik ve pet hayvanların düzenli olarak parazit mücadele programı uygulatılmalıdır.”

“KENE ELLE KOPARMAYA ÇALIŞMAMALI”

Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Ayrıca hayvanlar üzerinde sahiplerince parazit varlığı gözlemlenerek takip edilmelidir. Görülmesi durumunda veteriner hekimine derhal başvurulmalıdır. Hayvanların barındığı, kaldığı ortamlar da temizlenmeli ve düzenli aralıklar ile dezenfekte edilmelidir. Evcil hayvanlarımızın yabani hayvanlarla, sağlık geçmişini bilmediğimiz diğer hayvanlar ile teması önlenmeli, özellikle kırsalda serbest dolaşmaları sınırlandırılmalıdır. Vücut sıvısı ile bulaş riski nedeniyle Keneyi elle koparmaya çalışmamalı, en güvenli yöntem, veteriner hekim ve/veya sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene, pire ya da diğer vektörlerin ısırıkları sonrasında hayvanlarda; Ani başlayan ateş, halsizlik, iştahsızlık, idrarda koyulaşma, sarılık, solunum güçlüğü, ani nöbet geçirmeleri, aşırı kaşınma, deri döküntüleri, davranış değişiklikleri (agresiflik, saldırganlık ,depresyon, uyuşukluk vb.gibi) belirtileri görülebilir.Bu belirtiler, hayvanlarımızda ciddi sağlık risklerine işaret edebildiğinden en kısa zamanda veteriner hekime başvurulmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ